May 1, 2020 ancalucia

Ce face un fotograf pasionat de evenimente pe timp de pandemie? Interviu cu Lavinia Neacșu

Pe Lavinia Neacșu am cunoscut-o la nunta verișoarei mele Marta, în septembrie 2015, eu aranjasem florile iar ea… fotografia!

Mi-a plăcut mult energia ei și pasiunea cu care își face meseria, plus zâmbetul cuceritor. Dacă ar trebui să o descriu pe Lavinia într-un singur cuvânt, acesta ar fi ZÂMBET! Între timp i-am cunoscut virtual și soțul, videograful talentat cu care face echipă și pe Mathi, fiul lor blond și dulce.

Când Lavinia fotografiază o nuntă la care creez o poveste cu flori îmi aduce o mare bucurie. Are o sensibilitate aparte în a surprinde cadre și decor, oameni și flori.

Pe Lavinia și Corneliu îi găsiți pe facebook —>  Foto Lavinia, instagram și pe siteul lor —> photodor.ro .

Proiectul nou de care ne vorbește spre final Lavinia se numește —> Mathi și Mami .

Vă las mai jos interviul cu Lavinia, întrebările numerotate sunt puse de mine iar sub ele găsiți răspunsurile ei. Enjoy!

 

1. Spune-mi puțin despre tine, cum ai ajuns să fii parte din industria de evenimente?

Cand eram micuta, am primit de la tata un aparat foto. Eram super incantata de ce reusea sa faca „masinaria”. Il luam cu mine in tabere, oriunde ma duceam. Peste ani si ani, am primit un alt aparat foto de la sotul meu, pe atunci, logodnic. Adoram sa fotografiez. Cand veneau prietenii pe la mine, ii innebuneam cu fotografiile (acum isi doresc sa ii innebunesc astfel, insa nu mai gasesc timpul necesar).

Eram, in acelasi timp, pasionata de emisiunile despre rochii de mireasa, adoram tot ce tine de nunti. Puteam sta in fata televizorului mult si bine, vizionand astfel de emisiuni. Asa a aparut dorinta de a fotografia nunti. Din 2013, am inceput aventura in lumea fotografiei de evenimente, care avea sa-mi schimbe si jobul (eram profa, pe atunci). Asa am ajuns sa fac parte din industria de evenimente. Full time.

 

2. Ce te-a atras la industrie?

M-au atras oamenii, povestile lor, emotiile lor.
Mergand la diverse evenimente si fotografiind, eram din ce in ce mai implicata si abia asteptam sa aflu povesti noi de iubire. Imi doream sa cunosc cuplurile, inainte de nunta, sa ne vedem la un ceai, cafea, sa le stiu povestea. Ne intalneam si povesteam, puneam „tara la cale”. Inca fac lucrul acesta si imi place maxim.

3. Cum se desfășoară un an normal în bussiness-ul tău? (calendar și volum de lucru)

De obicei, perioada ianuarie – aprilie este mai libera. In aceste luni, mai avem botezuri, aniversari, facem sedinte foto de maternitate, sedinte foto de familie.
Lunile mai – noiembrie sunt pline. In mare parte, nunti si cateva botezuri.
Luna decembrie este dedicata sedintelor foto de Craciun, in studio.
Cam asa arata un an normal.

4. Cum a fost sezonul 2020 înainte de pandemie? Lunile ianuarie-februarie.

Anul 2020 se anunta a fi unul normal, plin.
La inceput de an, am avut cateva evenimente (aniversari, sedinte foto, o cununie civila, un botez).

5. Ce s-a întâmplat cu evenimentele din lunile martie-aprilie-mai?

O nunta pe care trebuia sa o am pe 26 aprilie 2020, in Spania, a trebuit sa se amane, avand in vedere starea de urgenta. Inca nu se stie pe ce data va avea loc. Am hotarat impreuna cu viitorii miri ca atunci cand se vor mai aseza lucrurile, sa stabilim data in functie de weekend-urile libere pe care le avem.
Doi clienti au ales reprogramarea evenimentelor pentru anul viitor, iar ceilalti au optat pentru date din aceasta toamna, pe care le aveam libere.
Aceasta este situatia pana la ora actuala.

6. Ce strategie ați adoptat pentru vara și toamna 2020?

Sunt increzatoare ca restrictiile se vor ridica si voi putea sa ma intorc la evenimentele mele dragi. Sper, cat de curand. Pana la nunti, probabil, voi pune accent mai mult pe sedinte foto, botezuri, care inca se fac, chiar si cu doar 8 persoane. De curand, ni s-a propus participarea la un botez, in conditiile actuale. 8 persoane, printre care si eu, ca fotograf, plus sotul, ca videograf.

7.Care este starea psihică a clienților? Ai vorbit cu ei? Sunt sau nu îngrijorați?

Am tinut legatura cu mirii, in special cu cei care aveau evenimentele in luna mai, pe care i-am si incurajat, inca din martie, sa reprogrameze evenimentele, avand in vedere situatia actuala. Nu-i cazul de ingrijorare. Solutii se gasesc intotdeauna daca exista comunicare.

8. Care crezi că va fi trendul anul viitor? Evenimente mai mici, mai mari? Nu se va schimba nimic? Dacă se va schimba ceva, ce anume?

Cred ca totul va reveni la normal in 2021. Vor fi evenimente mai multe, cu siguranta. Duminicile vor fi pline. Cel mai probabil, se vor face si in timpul saptamanii, mai ales, vinerea, cum am mai auzit in aceasta perioada.

9. Care crezi că vor fi urmările economice resimțite de bussinessul tău? Dar de echipa ta?

Cred ca multi se vor reprofila, avand in vedere situatia. Cunosc fotografi care au luat deja aceasta hotarare. Probabil, multi nu vor rezista in business.
Noi vom continua sa facem ceea ce ne place, cu ajutorul lui Dumnezeu. Va fi bine!

10. Cum faci față personal, izolării și presiunii pshice în perioada aceasta? Crezi că pandemia va genera schimbări la nivel uman și social?

Daca se va prelungi situatia aceasta, probabil, in sfarsit, imi voi pune la punct site-ul. Pe langa, am un nou proiect cu cel mic. Pana o sa am VERDE la fotografierea nuntilor mele dragi, voi incerca sa imi fac asteptarea cat mai placuta.
, , , ,